Wonen bij de buren


BendienWierenga Villa Waalwijk 8

Wie droomt er niet van om een woning uit te breiden op het perceel van de buurman? Zo krijg je opeens alle ruimte om je ultieme woonwens te realiseren. Onze opdrachtgever, waarvoor we al eerder een bedrijfsruimte ontwierpen, was verknocht aan zijn bestaande woning midden in Waalwijk, maar kampte met ruimtegebrek. Toen de kans zich voordeed, kocht hij het huis van zijn buurman, liet het slopen en schakende ons in voor een uitbreidings- en renovatieplan.


BendienWierenga Villa Waalijk 2

De uitbreiding omarmt het bestaande

Wij ontwierpen een woonhuis waarin oud en nieuw naadloos in elkaar overlopen. Om dit te bereiken versoberden we het uiterlijk van de bestaande woning en ontwierpen een uitbreiding die de bestaande woning als het ware omarmt.
We stemden de gevelmaterialen van oud en nieuw zorgvuldig op elkaar af. Enerzijds zoeken we overeenkomst in kleurstelling, maar tegelijk voegen we ook contrasten toe in materiaalgebruik.


BendienWierenga Villa Waalwijk 1


Interieur

Het interieur van het bestaande huis krijgt een total makeover. Woonkamer en keuken worden verplaatst en we gebruiken zowel in het oude en nieuwe gedeelte dezelfde materialen. De vloer wordt donker antraciet en overal in het huis komen dezelfde eikenhouten kastenwanden en blauwstalen deuren.

BendienWierenga Villa Waalwijk 6

Behalve dat het huis veel groter en luxueuzer is, heeft het een meer representatieve uitstraling naar de straat, maar is het van binnenuit beter georiënteerd op de tuin. Een bescheiden lichtstraat in het schuine dak zorgt voor mooi strijklicht, grote ramen naar de tuin voorzien in weids uitzicht op de tuin.

BendienWierenga Villa Waalwijk 4

Met deze uitbreiding is het huis van onze opdrachtgever weer helemaal up to date. Het grotere vloeroppervlak, de oriëntatie op de tuin en de riante voorzieningen maken dat men hier nog heel lang kan blijven wonen.


BendienWierenga Villa Waalwijk 7

Projectdata
Naam
Villa, Waalwijk
Project
Uitbreiding woonhuis, architectuur uitbreiding en interieur
Opdrachtgever
Particulier
Locatie
Waalwijk
Oppervlakte
740 m²
Ontwerp
2016-2017
Status
Gerealiseerd
Projectteam
Roos Bendien, Nátaly Wierenga, Lars ZwirsWilt u meer informatie over dit project? Mail dan naar info@bendienwierenga.nl of bel met tel. nummer 020-7772732.