Bredeschool de Klokkenberg


BendienWierenga Basisschool de Klokkenberg Nijmegen

Schoolgebouwen dienen een geborgen omgeving te bieden waar leerlingen worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen. In ons ontwerp voor deze nieuwbouw van basisschool ‘De Klokkenberg’ geven we vorm aan deze veilige en tegelijk prikkelende plek.

Met plezier wijzer worden

We werden gevraagd een compact gebouw met een duurzame uitstraling te ontwerpen ter vervanging van het gedateerde oude schoolgebouw. In eerste gesprekken vertelde de schoolleiding dat hun werkwijze gericht is op het bevorderen van zelfstandigheid van de leerlingen. Vroege zelfstandigheid zorgt voor meer plezier en geloof in eigen kunnen. Ons gebouwontwerp ondersteunt de school in dit streven.

BendienWierenga Basisschool de Klokkenberg Nijmegen

BendienWierenga Basisschool de Klokkenberg Nijmegen

Historische locatie

Een bijzonder aspect van de schoollocatie, is dat zich er ooit een Romeinse legerplaats bevond. De Romeinen hadden hiervoor een strategische locatie gekozen: het Kops Plateau, een hoge ‘vlakte’ bovenop een stuwwal. Nog altijd vormt dit hoger gelegen stadsdeel een overgangszone naar het buitengebied met de ecologisch hoog aangeschreven Ooijpolder. We hebben ons door deze historische link laten inspireren, wat tot uitdrukking komt in de routing en vormgeving.

BendienWierenga Basisschool de Klokkenberg Nijmegen

Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit twee ellipsvormige volumes van twee bouwlagen die aan de lange zijde met elkaar zijn verbonden door de entreepartij en gemeenschappelijke hal. De ronde, uitnodigende vormen voelen bij het betreden van het gebouw als een omarming.

BendienWierenga Basisschool de Klokkenberg Nijmegen BendienWierenga Basisschool de Klokkenberg Nijmegen

Binnen ontbreken de gangen: de lokalen liggen rondom de entree en aula op de begane grond en het leerplein op de verdieping. Verschillende plekken in het gebouw, bijvoorbeeld op dit ‘leerplein’ bieden de mogelijkheid aan leerlingen om op enige afstand van de leraar op eigen houtje te werken.

Een flexibele constructieve opzet met grote overspanningen en een geringe hoeveelheid kolommen of dragende muren zorgt dat het gebouw in de toekomst mee kan veranderen met wijzigende gebruikseisen.

BendienWierenga Basisschool de Klokkenberg Nijmegen

Project
nieuwbouw basisschool, BSO en kinderdagverblijf
Opdrachtgever
Basisschool de Klokkkenberg
Locatie
Nijmegen
Ontwerp
2012-2017
Fase
opgeleverd
Oppervlak
2 bouwlagen, circa 1500m²
Projectteam
Roos Bendien, Nátaly Wierenga, Vincka Struben, Richard Teeling, Leon BroerenWilt u meer informatie over dit project? Mail dan naar info@bendienwierenga.nl of bel met tel. nummer 020-7772732.


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina.