Wonen in landelijk gebied


BendienWierenga Architecten Seniorenwoningen Kwadijk


Wonen in een landelijke omgeving is ongekend populair. Vooral op plekken die direct grenzen aan de stad. Alleen mogen nieuw te bouwen woningen het landelijke karakter geen geweld aandoen. Ontwikkelaars en architecten staan dus telkens voor een grote uitdaging. Hoe pas je nieuwbouw op een respectvolle wijze in?


Seniorenwoningen

Na de succesvolle transformatie van station Kwadijk werkten we met dezelfde ontwikkelaar aan deze 40 nieuwbouw seniorenwoningen direct naast het historische station, aan de noordrand van Purmerend.


De uitgesproken landelijke omgeving vroeg om een kleinschalig ogend project, dat zich verhoudt tot de bebouwing aan weerszijden: het oude station aan de ene kant en een rijtje woonhuizen aan de andere kant.


BendienWierenga Architecten Seniorenwoningen Kwadijk


Locomotief met wagons

Geínspireerd door de oorsponkelijke functie benaderden we het ensemble als een locomotief -het station- met wagons -de woningen-. We continueerden de gevelopbouw van de oude gebouwen in de nieuwbouw, dus met licht gevelmateriaal beneden en donker materiaal boven.


Daarnaast deelden we het volume op in kleinere ‘karretjes’, zodat het appartementengebouw niet als een massief volume oogt.


Opbouw complex

Onder de woningen is een half verdiepte parkeerlaag. Met een lift bereiken bewoners de galerijen aan de spoorzijde van het complex. Deze galerijen zijn met geluidsschermen afgesloten van het omgevingsgeluid.


BendienWierenga Architecten Seniorenwoningen Kwadijk


De appartementen zijn compact maar van alle gemakken voorzien. Grote ramen bieden een weids uitzicht op de omgeving. De gezamenlijke voorzieningen zijn ondergebracht in het naastgelegen (ook door ons herontwikkelde) oude stationsgebouw.


Crisis en veranderende woningmarkt
Hoewel de ontwikkelaar en belegger enthousiast waren over het project, is het uiteindelijk niet gerealiseerd. Toen de plannen rond waren brak de financiële crisis uit en veranderde de woonmarkt zodanig dat deze ontwikkeling is uitgesteld.


Projectdata
Naam
Nieuwbouw senioren/zorgwoningen inclusief inpandig parkeren
Project
Totaalontwerp
Opdrachtgever
JH Bakker
Locatie
Kwadijk
Oppervlakte
4 bouwlagen, 40 woningen à 3205 m² en 47 parkeerplekken à 1250 m²
Ontwerp
2006
Status
Schetsontwerp
Projectteam
Roos Bendien, Nátaly Wierenga.Wilt u meer informatie over dit project? Mail dan naar info@bendienwierenga.nl of bel met tel. nummer 020-7772732.


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina.