Educatieve architectuur / tentoonstelling Wout Muller / Drents museum


BendienWierenga Drents Museum Educatieve architectuur Wout Muller


In de vormgeving van tentoonstellingen gaan het vertellen van een verhaal en ruimtelijk ontwerp samen. Deze zogenaamde educatieve, of ‘narratieve’ architectuur is als de vormgeving van een boek: het zorgt voor eenheid en legt accenten. Deze overzichtstentoonstelling over kunstenaar Wout Muller, die we voor het Drents museum ontwierpen, is een voorbeeld van onze educatieve architectuur.


Groot oeuvre, diverse ruimtes

Bij het aanvaarden van de opdracht zagen we ons voor de grote uitdaging om het omvangrijke oeuvre van Wout Muller een plek te geven in de diversiteit aan ruimtes van het Drents museum.


Muller was één van de belangrijkste kunstenaars van het Noordelijk Realisme. Toen hij in 2000 overleed liet hij een omvangrijk oeuvre na dat naast schilderijen ook uit boekomslagen, tekeningen en 3d werk bestaat. Hoe kon dit alles worden ondergebracht in één tentoonstelling?


Taal van objecten

We ontwikkelden met conservator Peter Schonewille een route door de verschillende ruimtes van het museum, waarin we stapsgewijs het verhaal van de kunstenaar vertelden.


BendienWierenga Drents Museum Educatieve architectuur Wout Muller


Daarnaast ontwikkelden we een taal van objecten, waarmee we de eenheid van de tentoonstelling benadrukten en bezoekers houvast boden over de te volgen route.


Ten slotte voegden bijzondere accenten toe aan de route, zodat bezoekers Mullers werk onderweg op een andere manier konden ervaren. Zo creëerden we een duidelijke en soms verrassende route van objecten waarin bezoekers werden meegenomen in het verhaal van één van de grootste naoorlogse Nederlandse kunstenaars.


project
inrichting/meubelontwerp tentoonstelling - objecten/boekomslagen/plafondschildering
Opdrachtgever
Drents Museum
Locatie
Drents Museum, Assen
Ontwerp
2008
Fase
gerealiseerd
Oppervlak
750 m²
Projectteam
ir. Roos Bendien, ir. Nátaly WierengaWilt u meer informatie over dit project? Mail dan naar info@bendienwierenga.nl of bel met tel. nummer 020-7772732.


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina.