Achterom-voor woning, Overveen


BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen. BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen


Bij deze renovatie van een Overveense dijkwoning is de achterkant van het huis vormgegeven alsof het de voorkant is. Dit is niet voor niets: het gezin gebruikt eigenlijk alleen de achteringang om binnen te komen. Zo veel dat toen de voordeursleutel lange tijd kwijt was, dit geen enkel probleem opleverde.


De reden dat de achteringang zo vaak wordt gebruikt, is het gebruiksgemak. De kinderen zitten allemaal op sport en slepen dagelijks schoolboeken, sporttassen en andere spullen het huis in. Dus diende er voldoende ruimte te zijn om direct bij de ingang hun spullen kwijt te kunnen.


Daarnaast wenste het gezin een prettige woonkeuken, waar men na een dag werken samen het eten kan bereiden en de dag door kan nemen.


BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen


BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen. BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen


Wij maakten een ontwerp waarin we de achtergevel ingrijpend veranderden. We trokken een klein inpandig balkon bij de woning en introduceerden een nieuwe buitentrap van de begane grond naar de dieper gelegen tuin.


Zo creëerden we een overzichtelijke en ruime keuken/eetkamer, met een kookeiland midden in de ruimte. Vanwege het subtiele lijnenpatroon op de panelen presenteert het zich meer als een meubel dan als een keukenblok. De oven, koelkast en kastenwand zijn weggewerkt achter deuren van blauwstaal. Het kleurenpalet is met de tinten grijs, wit en houten accenten neutraal, zodat de aanwezige schilderijen en objecten de aandacht krijgen die ze verdienen.


BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen


BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen. BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen


Beneden is ruimte voor de kinderen. Een nieuwe houten trap langs een donkergrijs gekleurde wand verbindt beneden en boven. In het souterrain, een voormalige balletstudio, kunnen de kinderen hun eigen gang gaan.


De nieuwe achtergevel heeft een subtiel modern voorkomen gekregen. Dankzij het invoegen van roeden en de toepassing van gestucte wanden sluit de gevel in ritme en materialen aan op de historische achterpuien in de omgeving, maar door de uitvoering in één kleur (antracietgrijs) heeft de gevel toch een eigentijds, modern karakter.


Zo is deze dijkwoning getransformeerd tot een achterom-voor woning, die helemaal is toegesneden op het gebruik en heeft het gezin een goede uitvalsbasis voor alle activiteiten.


BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen


BendienWierenga Hoogwaardig interieur Den Haag. BendienWierenga Licht en ruimte, woonhuis Overveen



Wilt u meer informatie over dit project? Mail dan naar info@bendienwierenga.nl of bel met tel. nummer 020-7772732.


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina



.