Dit is onze inspiratie


Soms kan een ander beter vertellen waar je als architect voor staat. Daarom lieten we ons interviewen over onze inspiratiebronnen. Met het onderstaande resultaat.

Moodboards, collages en mappen vol patronen: sinds architecten Roos Bendien en Nátaly Wierenga hun bureau startten besteden ze veel aandacht aan wat ze de ‘emotionele laag’ van hun ontwerpen noemen. Maar wat is dat, een ‘emotionele laag’? En welke inspiratiebronnen liggen hieraan ten grondslag?

Patronen
Gevraagd naar haar inspiratie, legt Nátaly een aantal afbeeldingen op tafel. Het zijn enkel patronen: ritmes in een baksteenmuur, getekende wiskundige patronen en een plastiek van Jan Schoonhoven. ‘Ik had eigenlijk graficus moeten worden’ grapt ze.

Patronen intrigeren haar. Ze zijn helder en bieden houvast, maar in combinatie met elkaar vormen ze ook mooie contrasten. ‘En met patronen kun je grote dingen veel tastbaarder, menselijker, maken.’

Architecten
Architecten die ze bewondert zijn Steven Holl en het duo Herzog & de Meuron. Niet toevalligerwijs architecten met veel aandacht voor ritmes en materialen in hun gebouwen. ‘Holls gebruik van licht, met verschillende transparante lagen over elkaar is echt prachtig’.

Bureaupartner Roos Bendien deelt deze inspiratiebronnen. Ze kan echt genieten van de verfijnde details in gebouwen van Herzog & De Meuron. ‘Als je goed naar de details kijkt, zie je de tekening erin terug, ik wordt er echt gelukkig van als ik er naar kijk’.

Verfijnde vormen
Verfijnde vormen zijn Roos’ grootste inspiratiebronnen. Niet alleen binnen architectuur. ‘Je ziet het ook terug in eten of kleding. Of in de natuur, bijvoorbeeld in de nerven op een blad’.

Waar Nátaly eigenlijk graficus had moeten worden, schuilt in Roos een modeontwerper. Vaak praat ze over gebouwen alsof het kledingstukken zijn. Gebouwen die de gebruiker moeten passen als een warme jas. Een gevel die als een rok over de constructie hangt. Deurknoppen als broches.

Gevoelsbeleving
Maar als Nátaly eigenlijk graficus had moeten worden en Roos eigenlijk modeontwerper, waarom zijn ze dan architecten? ‘We geloven dat juist architectuur wat meer verfijning en aandacht voor de gevoelsbeleving nodig heeft. Veel architecten onderscheiden zich alleen maar vanwege de grote gebaren. Wij vinden het belangrijker dat mensen zich prettig voelen bij de ruimte waarin ze zich bevinden. Dat is in de mode en in de grafische vormgeving heel gewoon, wij vinden dat ook en daarom laten we ons erdoor inspireren.’

Inmiddels hebben ze hun ontwerpvisie al op ruim 60 projecten kunnen toepassen. Tot hun gerealiseerd werk behoren eengezinswoningen, bedrijfsgebouwen en de interieurs van grote onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit van Amsterdam. Maar dit is nog maar het begin: ‘Er valt nog heel wat te verfijnen’.


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina